muziek MOBILE

Paul van Ostaijen gedraaid

een DICHTERlijk programma met
ORGELmuziek en ZANG in de danszaal

De poëzie van Paul van Ostaijen zit vol beweging, dans en muziek. De dichtkunst was voor Van Ostaijen een manier om de wereld in beweging te zetten en andersom liet hij zich graag bewegen door allerhande soorten muziek: van volksliedjes tot Bach en van schunnige chansons tot jazz. Zeker in zijn meesterwerk Bezette Stad dansen de woorden regelmatig over de pagina’s op het strakke ritme van de mars, de zwierige klanken van een wals, of de vurige tonen van een tango.

Muziek was overal. Maar wat we tegenwoordig vaak niet goed beseffen, is dat die muziek in Van Ostaijens tijd niet uit luidsprekers schalde, maar vaak werd voortgebracht door pianola’s, dansorgels of orkestrions. Als een liedje niet live gespeeld werd, kwam het vaak uit een mechanisch instrument. Zoals Van Ostaijen schreef in het gedicht ‘Stad’ uit Het Sienjaal werden zijn muziekervaringen vaak in gang gezet door ‘het bevende snikken van een orkestrion’.

MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap nemen u graag mee naar de café’s en danstenten van weleer. Matthijs de Ridder leidt u rond in het nachtleven van de bezette stad. Peter Holvoet-Hanssen brengt de poëzie van zot polleken en Vera Steenput en Johnny Claes laten de hits van toen herleven op een keur aan draai- en dansorgels.

Voorstelling Muziek Mobile: donderdag 18 november 2021. Deuren 19u30, start 20u00

Plaats van de voorstelling is Arburo’s Place, Baeckelmansstraat 131 C0008, 2830 Tisselt

Mail genootschap.vo@gmail.com om een plaats te reserveren.

Er zijn ongeveer 30 plaatsen beschikbaar. Het horecaprotocol wordt gevolgd. Na de voorstelling blijven de orgels voorsfeer en ambiance zorgen.

Comments are closed.