Paul van Ostaijen bezet ’t stadhuis III, 25 november 2015

Spinvis: Kleine Berlijnse Opera

De Nederlandse popzanger Spinvis (Erik de Jong) schreef samen met de Vlaamse muzikanten Saartje Van Camp (cello) en Evi De Jean (zang) een kleine opera over de Berlijnse periode van Paul van Ostaijen. Zij vonden inspiratie in de brieven die Emmeke Clément, Van Ostaijens geliefde, schreef over hun moeilijke tijd in de Duitse hoofdstad. Berooid en zonder echte perspectieven kwamen de twee eind oktober 1918 in Berlijn aan, angstig vanwege hun penibele situatie als politieke vluchtelingen, maar ook vol hoop dat ze in de bruisende metropool aansluiting zouden vinden bij de internationale avant-garde. Tijdens hun tweeënhalfjarige verblijf in Berlijn zouden Van Ostaijen en Emmeke altijd tussen hoop en vrees blijven leven. Ze sluiten een aantal vriendschappen met kunstenaars, maar gaan emotioneel door diepe dalen en ook de liefde houdt geen stand. Berlijn wordt het decor voor de feesten van angst en pijn.
De nu eens snerpende, dan weer tedere brieven van Emmeke vertellen niet alleen het aangrijpende verhaal van een mislukte droom, ze vormen ook een verrassend kader voor de bedrieglijk simpele liedjes van Spinvis, waarin de wens om groots en meeslepend te leven steevast te maken krijgt met de praktische bezwaren die het leven daar doorgaans tegen opwerpt. De onweerstaanbare melodieën en virtuoze teksten van Spinvis tillen Van Ostaijens wanhoop en verlangen naar onze eigen tijd. De Kleine Berlijnse Opera vertelt zo niet alleen het verhaal van een hevige, maar eindige liefde, ze houdt ook het verlangen naar de transformerende kracht van de poëzie in leven. Het is kortom een voorstelling die je binnensleurt in de wereld van Van Ostaijen en je tegelijkertijd omarmt en wakker schudt.
Praktisch: woensdag 25.11.15 | 20:30 > 21:30.
Stadhuis Antwerpen, Grote Markt 1, 1000 Antwerpen
Prijs: 5 EUR

De marsj van de hete zomer
Bij deze gelegenheid zal het Paul van Ostaijengenootschap de facsimile-uitgave van het gedicht ‘De marsj van de hete zomer’ presenteren, zoals dat gedicht in 1924 in het Brusselse tijdschrift Sept arts verscheen.

Reserveren:
Gezien het aantal plaatsen beperkt is, vragen wij alle bezoekers om vooraf in te schrijven via onderstaande links per event.
U gaat het Stadhuis langs de hoofdingang binnen, waar u verder de weg zal worden gewezen; de deuren openen om 19:30u.
Betaling van het entreegeld gebeurt aan de inkom na vermelding van uw naam.

Comments are closed.