Paul van Ostaijen bezet ’t stadhuis I, 8 oktober 2015

In het literaire concert Dada! Beethoven… brengt het Antwerpse ensemble Terra Nova een klassiek meesterwerk – het septet opus 20 van Ludwig van Beethoven – in confrontatie met de modernistische poëzie van Paul van Ostaijen. Op die manier laat Terra Nova op originele wijze horen dat de dominante negentiende-eeuwse kunstconcepties niet onmiddellijk verdwenen bij de opkomst van de avant-gardistische bewegingen waar Van Ostaijen een plek in zocht.

De voorstelling opent met de eerste twee bewegingen uit het septet opus 20 van Beethoven. Vervolgens wordt de clash tussen de negentiende-eeuwse muziekvernieuwing van Beethoven en de twintigste-eeuwse poëzievernieuwing van Van Ostaijen gethematiseerd in een intermezzo waarin presentator en woordkunstenaar Kurt van Eeghem de fictieve correspondentie tussen Beethoven en Van Ostaijen voordraagt, op speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek van Wouter Lenaerts. In de soundtrack van Lenaerts, die tijdens dit deel van de voorstelling wordt gespeeld, wordt uitvoerig geciteerd uit de muziek van twee land- en tijdgenoten van Van Ostaijen, te weten: de Brusselse dadaïst E.L.T. Mesens en de Antwerpse modernist August L. Baeyens.

Praktisch: donderdag 08.10.15 | 20:30 > 21:30.
Stadhuis Antwerpen, Grote Markt 1, 1000 Antwerpen
Prijs: 5 EUR

Het gevang in de hemel
Bij deze gelegenheid zal het Paul van Ostaijengenootschap een gloednieuwe facsimile-uitgave van de groteske ‘Het gevang in de hemel’, zoals deze in januari 1921 in het tijdschrift Opstanding verscheen.

Reserveren:
Gezien het aantal plaatsen beperkt is, vragen wij alle bezoekers om vooraf in te schrijven via onderstaande links per event.
U gaat het Stadhuis via de hoofdingang binnen, waar u verder de weg zal worden gewezen; de deuren openen om 19:30u.
Betaling van het entreegeld gebeurt aan de inkom na vermelding van uw naam.

Comments are closed.