Boekingen

Wandelingen


LITERAIRE WANDELING IN DE VOETSPOREN VAN PAUL VAN OSTAIJEN

Tijdens deze wandeling wordt de leefwereld van Paul van Ostaijen (1896-1928) in het toenmalige Antwerpen opgeroepen via gedichten uit ‘Music-Hall’, ‘Het Sienjaal’, ‘Bezette Stad’ en verhalen over gebeurtenissen en historische feiten die zijn ontwikkeling bepaalden. Vertrekkende aan zijn geboortehuis, (Lange Leemstraat 53, 2018 Antwerpen), gaat de tocht via het oorlogsmonument aan de voet van het Stadspark. Door het park stappen wij tot aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege waar hij school liep van 1909 tot 1911, toen hij er verwijderd werd. Vervolgens ‘flaneren’ wij, zoals de dichter zo vaak zelf deed, op de de Keyserlei tot aan café Hulstkamp waar hij vaak zat tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren ’20 met zijn vrienden Floris Jespers, Paul Joostens, René Victor, Gaston Burssens …

CULTUURHISTORISCHE & LITERAIRE WANDELING SCHOONSELHOF

Het eerste uur van de rondleiding omvat de historiek van het Schoonselhof, grafkunst, symboliek en Antwerpse prominenten die er begraven liggen. Daarna brengen we een bezoek aan de laatste rustplaats van Paul van Ostaijen op het ereperk. De perikelen rond het grafmonument en kunstwerk ‘De luisterende engel’ van Oscar Jespers worden uit de doeken gedaan, enkele gedichten worden voorgedragen en het verhaal van de bewogen teraardebestelling of de groteske van ‘De man die driemaal begraven werd’ wordt verteld. Na deze bijdrage brengen we een bezoek aan de laatste rustplaats van vrienden en tijdgenoten van Paul van Ostaijen onder wie Gaston Burssens, Floris Jespers, Jozef Muls, Jef van Hoof, Lode Craeybeckx, Marnix Gijsen, Maurice Gilliams, Paul Joostens, Jozef Peeters, René Victor, Herman van den Reeck en Alice Nahon.

De wandelingen worden geleid door stichtend lid van het Genootschap, Jean Emile Driessens.

Als u een wandeling wilt boeken, dan kan dat via het Paul van Ostaijengenootschap. U vindt de link ‘Contact’ bovenaan in het menu.

Het maximale aantal personen per wandeling is 20 en het kost € 5 per persoon of € 100 per groep (ter plekke te betalen).
Bijzondere modaliteiten zijn bespreekbaar.

Tom Van Bauwel en Ben Sluijs


Tom Van Bauwel is een Vlaams acteur met een behoorlijke staat van dienst, zowel op de planken als op het witte doek. Hij acteerde onder meer bij theater Zuidpool, KVS, ROTheater en NTGent en is bekend van o.a. de televisiereeksen ‘Ons Geluk’, ‘Windkracht 10’ en ‘Sara’ en de film ‘Ad Fundum’.

Hij regisseerde ook zelf stukken en werd in 2008 artistiek leider van het Raamtheater dat werd omgedoopt tot BAFF.

Ben Sluijs is een saxofonist die meermaals wordt beschreven als een van de meest lyrische en poëtische jazzsaxofonisten in ons land. Hij speelt bij verschillende formaties die zowel in binnen- als buitenland graag worden ontvangen en speelt ook regelmatig soloconcerten of combinaties van solosax en woord met Pjeroo Roobjee, Jan Decleir, Jules Deelder, Remco Campert, Hubert Daemen, Don Fabulist, Peter Holvoet-Hanssen, Elvis Peeters, Roger De Neef … en Tom Van Bauwel.

Nu brengen de beide mannen een programma van woord en muziek rond het werk van Paul van Ostaijen.

‘Lyrisme is een tot op heden nog weinig bestudeerde bacil.’ (P. van Ostaijen)

Acteur Tom van Bauwel geeft zich gretig over aan Van Ostaijens teksten en gedichten.

Hij roept en tiert, fluistert een ballade, declameert vol overgave en zelfspot zijn ‘biografie’, schreeuwt in een bonkend ritme de bevelen van een Duits officier uit ‘Bedreigde stad’, doet verstillen in een fragment uit ‘Feesten van angst en pijn’ of voert jubelend woordbuitelingen uit onder het ‘elektries’ licht in ‘Music-hall’.

De saxofoon van Ben Sluijs kronkelt zich ertussen, zingt, schreeuwt, houdt zich gedeisd, speelt een stukje solo, volgt het stampende ritme van een bulderende Van Bauwel, swingt mee in het circusorkesten improviseert.

Een fluit schuift nu mee op de rivier, in de kano, onder de maan …

Pas op! De lyrische bacil waar beide heren mee geïnfecteerd zijn doet haar aanstekelijke werk.

Als u hen (al dan niet samen met acteur Axel Daeseleire) wilt boeken, dan kan dat via het Paul van Ostaijengenootschap. U vindt de link ‘Contact’ bovenaan in het menu.

Prijsafspraken worden gemaakt in onderling overleg.

Gastsprekers


Wenst u of uw vereniging het Genootschap van Ostaijen uit te nodigen als gastspreker, dan kan dat door een bericht achter te laten via ‘Contact’, hier bovenaan in het menu.

Terra Nova Collectief Antwerpen


Terra Nova Collectief Antwerpen is een muzikaal onderzoekscollectief met
Antwerpen als thuishaven. Het gaat actief op zoek naar onbekende of verdwenen
waardevolle muziek met als doel deze ontdekkingen op een podium opnieuw tot leven
te brengen. In het concertprogramma worden deze werken naast gevestigde waarden
van onze westerse muziekcultuur geplaatst. Tijdens een Terra Nova-concert ervaart
het publiek een unieke muzikale vondst in combinatie met een alom bekend
meesterwerk.

Als u het Collectief wil boeken, dan kan dat via het Paul van Ostaijengenootschap. U vindt de link ‘Contact’ bovenaan in het menu.

Prijsafspraken worden gemaakt in onderling overleg.